Menu Sluiten

Beknopte biografie Mietje Walg

portretfoto Mietje Walg

Mietje Walg, ook wel Mie genoemd, leefde een bescheiden en vrij teruggetrokken leven. Er is niet zoveel bekend over haar, haar leven lijkt vooral in teken te hebben gestaan van haar gezin en familie. Toch kan men, aan de hand van archiefdocumenten een redelijke reconstructie van haar leven maken.

Ouderkerk en Lekkerkerk

Mietje werd geboren in Ouderkerk aan den IJssel, op 3 maart 1875 om half negen in de avond. In het kleine huisje achter de Dorpsstraat was een aantal uren eerder al haar tweelingzus Hester geboren.
Samen met Hester en haar 5 andere broertjes en zusjes groeiden ze op in Lekkerkerk, een klein dorpje dat zo’n 5 kilometer van haar geboortedorp ligt.

Lekkerkerk kende rond 1880 zo’n 50 Joodse inwoners, die samen een hechte gemeenschap vormden. Ze hadden een eigen synagoge en in 1886 werd er ook een Israëlitische begraafplaats aangelegd. Maar in de jaren daarna slonk geleidelijk het aantal “Lekkerkerkse Joden” door de aanhoudende trek van het platteland naar de grote steden.

Rotterdam

In April 1888 vertrok ook de familie Walg naar Rotterdam. Ze woonden op verschillende adressen in de stad, alvorens uiteindelijk in 1901 het pand in de Westewagenstraat no. 69 te betrekken. Het is er ongetwijfeld een drukke boel geweest, want behalve Mietje’s 6 broertjes en zusjes verbleven ook met grote regelmaat nichtjes en neefjes, tijdelijk, in het huis.

Mietje bleef lang in het ouderlijk huis wonen. Pas rond 1912, Mietje is dan (bijna) 37, ontmoette ze haar toekomstige man Bernard Salomon van Straten. Op 4 december van datzelfde jaar trouwden ze in Rotterdam. Direct naar het huwelijk verliet “Mie” het warme nest aan de Westewagenstraat en verhuisde ze naar Herwijnen, de woonplaats van haar man Bernard.

Herwijnen

Precies 10 maanden na het huwelijk werd hun eerste en enige kind geboren. Een jongen, genaamd Manuel.
Vanaf de geboorte van Manuel, kom ik “Mie” nergens meer tegen. Noch in documenten, noch in krantenartikelen. Wel is ze te zien op de huwelijksfoto van haar zwager Mozes van Straten en Jeanette van Blijdenstijn. Samen met haar man Bernard, haar vader Eduard en wellicht nog andere directe familieleden.

Mietje maakte de verschrikkingen van de oorlog (gelukkig) niet mee. Op 13 december 1937 overleed ze op 62-jarige leeftijd. Enkele dagen later werd ze begraven op het Joodse gedeelte van de begraafplaats in Herwijnen.

Groepsfoto op de bruiloft van Mozes van Straten en Jeanette van Blijdestijn in 1921. Mietje staat 2e van rechts, Bernard 7e van rechts en Eduard Walg 3e van links. Manuel, zoon van Mietje en Bernard is de jongen met de papieren muts op zijn hoofd. Bron: Joods Historisch Museum

*deze versie van de biografie is altijd tijdelijk van aard. Naarmate er meer gegevens worden gevonden, zal ook deze biografie herschreven worden.

Bronnen o.a.:

Stadsarchief Rotterdam
Bevolkingsregister 1880-1940
Huwelijksakte Mietje Walg en Bernard Salomon van Straten

Boek
Als je in Vught bent, probeer dan eens te schrijven… – Aart Vos
ISBN 978-90-70545-39-0

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial