Menu Sluiten

Op de kaart! (1)

In de rubriek op de kaart visualiseer ik gegevens over de familie Walg. Door met uw muis over de kaart te gaan, vindt u meer informatie over de desbetreffende locatie. Op deze eerste kaart van Rotterdam Centrum (1929) ziet u de verschillende woningen van Eduard Walg en zijn kinderen.

(Tekst loopt verder onder de kaart. Helaas werkt de kaart alleen op PC/Laptop
Kaart wordt nog verbeterd. U kunt het beste met uw muis naar de rechter benedenhoek van het “huisje” gaan om een overzicht van de bewoners te zien. )

De Familie Walg-Blok in Rotterdam


Eduard (en Klaartje) woonde(n) vanaf 1888 totaan zijn dood in 1931 in Rotterdam. En ook een groot deel van zijn kinderen en bleef in eerste instantie in de stad aan de Maas wonen. Maar uiteindelijk koos het merendeel van Eduards kinderen er voor om Rotterdam voor een andere stad/dorp te verruilen.
Alleen de zonen Jacob en Andries bleven hun gehele leven in Rotterdam wonen.
Mietje, Elisabeth en Sara verlieten Rotterdam direct na hun huwelijksvoltrekking en vertrokken naar de woonplaats van hun echtgenoten. 
Hester vertrok pas naar elders, nadat de meeste van hun kinderen waren uitgevlogen. En Henri vertrok tijdelijk naar Den Haag om de winkel in Den Haag te managen.  In 1917 kwam hij weer terug en woonde hij bij zijn vader in. Totdat Eduard in 1931 overleed.

Uit de kaart is op te maken dat de familie Walg voornamelijk binnen de stadsdriehoek woonde. Deze wijk werd afgebakend door de wijken Cool, Oud-Kralingen en Weena. Binnen deze wijken woonde eind 19e eeuw voor een groot deel “arme” Rotterdammers. De “gewone” arbeider, winkelier of venter die hard moesten werken voor zeer weinig. Ook de “Joodse buurten” waren gesitueerd binnen de stadsdriehoek.

Eduard kwam naar Rotterdam in een periode waarin de stad een ongekende groei kende. In 1872 werd de Nieuwe-Waterweg voltooid; het startsein voor een, door de nieuwe mogelijkheden en kansen voortgestuwde, bevolkingsexplosie. De stad breidde zich uit door de annexatie van omliggende gemeenten. Feyenoord en Delfshaven zijn als eerste aan de beurt, gevolgd door Kralingen, Overschie en Charlois. Tussen 1880 en 1890 groeide de Rotterdamse bevolking van 160.000 naar een uit de kluiten gewassen stad van 315.000 inwoners.

Eduard begon zijn Rotterdamse avontuur in de wijk Rubroek. Over deze wijk heb ik weinig kunnen vinden, maar gezien zijn beroep in die tijd kan men wel vaststellen dat het geen vetpot geweest moet zijn.

Zijn eerste fysieke winkel opende Eduard aan de Schiedamsedijk (nu Korte Hoogstraat). Een beruchte straat, het centrum van het uitgaansgebied. Zeker na 1915 kon men voor het nodige plezier het beste op de Schiedamsedijk zijn. Door de afbraak van de sloppenwijk in de Zandstraat verplaatsten de cafés en bordelen zich in die tijd naar de Schiedamsedijk. Eduard was dus net op tijd verhuisd. Hij verhuisde naar de Westewagenstraat; een van de oudste straten van Rotterdam. Het was een drukbezochte straat waar veel Joodse winkels zetelden. Hier blijft tot aan het desastreuse bombardement van 1940, de winkel/woning gevestigd.

00:00
00:00

Een filmpje van de binnenstad van Rotterdam in 1920

Dat ook enkele van Eduards kinderen armoede hebben gekend, zou men op kunnen maken uit de locatie van hun woningen. Zo woonde Hester en Meijer, net na hun huwelijk, aan de Roodezand(straat) en in de Kipstraat. Straten die bekend stonden om hun bouwvallige huizen. En Andries en Leentje woonden in de 1e Lombardstraat. Ook een straat, in een buurt die niet al te goed bekend stond.
Vanaf de jaren 30 lijkt het de kinderen allemaal redelijk goed te gaan. Ze behoorden niet tot de rijken van Rotterdam, maar behoren tot wat men nu de “middenklasse” zou noemen. Ze woonden in de vrij nieuwe wijken van Rotterdam zoals Middelland,  de Provenierswijk en Nieuwe Westen. Of woonden in betere huizen binnen de stadsdriehoek.

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Hierbij wordt de binnenstad bijna volledig vernietigd. De winkel in de Westewagenstraat en het huis van Jacob Walg worden daarbij volledig vernietigd. Jacob verliest daarnaast ook zijn vrouw en een dochter. Zij worden onder het puin vandaan gehaald.
Jacob wordt na het bombardement tijdelijk opgevangen door zijn schoonzusje en zwager (Saartje Walg en Bernard Bär ) aan de Heemraadsingel. Daarna gaat hij bij zijn kinderen en zijn zus in Den Haag inwonen.
Het Huis van Andries Walg en zijn gezin in de Nolensstraat komt ongeschonden door het bombardement. Hij blijft hier wonen totdat hij en Leentje in 1942 worden gedeporteerd en vermoord.
Hester Walg en Meijer Prins waren inmiddels al verhuisd en woonden ten tijde van het bombardement in Amsterdam.
En Henri was in 1937 al overleden.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial