Menu Sluiten

Beknopte biografie van Jacob Walg

Silhouette Jacob Walg

Jacob, de eerste zoon van Eduard Walg en Klaartje Blok wordt op 19 december 1876 geboren in Ouderkerk aan den IJssel. Slecht 11 maanden later verhuist hij met zijn familie naar Lekkerkerk, hemelsbreed zo’n 8 kilometer verderop. Hier groeit hij op te midden van zijn broertjes en zusjes, Lekkerkerkers en de kleine Joodse gemeenschap, die het dorp rijk is.

Opnieuw starten in Rotterdam

In april van het jaar 1888, Jacob is inmiddels een tiener, verhuist hij opnieuw. Ditmaal is de verandering van omgeving echter wat groter. Het rustige plattelandsdorpje Lekkerkerk wordt door de familie Walg verruild voor de drukke en onstuimig groeiende stad Rotterdam.

Luchtfoto van het Oostplein rond 1920. Rechts, achter de molen, de wijk Rubroek

De familie Walg komt te wonen in de Eleanorstraat, in de wijk Rubroek. De wijk, die onderdeel is van het huidige stadsdeel Kralingen-Crooswijk, werd vanaf 1865 langzaam gevuld met woningbouw. Hier probeert Jacobs vader Eduard zijn kaashandel opnieuw op te zetten. En dat lukt. Binnen 12 jaar tijd groeit de kleine eenmanszaak uit tot een goedlopende boter- en kaashandel met twee vestigingen. Een op de Westewagenstraat in Rotterdam en een op de Wagenstraat in Den Haag.

Als oudste zoon lijkt Jacob voorbestemd te zijn om uiteindelijk de zaak over te nemen. Er zijn geen bewijzen dat Jacob na de lagere school nog een vervolgopleiding heeft gevolgd. Vanaf 1891 (hij is dan nog maar 14 jaar!) voert hij langzaamaan steeds meer taken uit binnen de kaashandel aan de Westewagenstraat en leert zo de fijne kneepjes van het vak.

Gezin en werk

Op 28 januari 1916 verschijnt er in het Rotterdamsch Dagblad een verlovingsadvertentie van Jacob Walg en Johanna van Straten. Maar de huwelijksbelofte aan Johanna wordt niet ingelost, want vier jaar later, op 6 februari 1918 trouwt Jacob in Rotterdam met de negentien jaar jongere Catharina Walg (Cato). Het gezin krijgt 3 kinderen; Klaartje (1918), Louis (1920) en Johanna Cateau (1924), die ook wel Annie genoemd wordt. Van tijd tot tijd wordt Jacobs gezin ook nog aangevuld met de aanwezigheid van zijn schoonzussen Saartje en Judith Roza Walg.

Verlovingsadvertentie van Jacob walg en Johanna van Straten. Rotterdamsch Dagblad, 28 januari 1916.
Bron: Delpher Krantenarchief.

Jacob blijft zijn gehele leven in dienst van de Firma Walg. Zijn standplaats is de winkel aan de Westewagenstraat, die hij samen met zijn jongere broer Henri bestiert. Pas na het overlijden van zijn broer Henri in 1937 wordt hij officieel eigenaar van zowel de zaak in Rotterdam als die aan de Wagenstraat 145 in Den Haag.

Het bombardement

Op 14 mei 1940 verandert het leven van Jacob Walg en zijn gezin totaal. Tussen 13.27 en 13.40 uur razen de Duitse bommenwerpers over Rotterdam heen en droppen hun lading; 97.000 kilo aan brisantbommen. Binnen een kwartier wordt de gehele historische binnenstad van Rotterdam platgegooid.
De winkel aan de Westewagenstraat wordt compleet verwoest en ook zijn woning, om de hoek, aan de Leeuwenstraat wordt met de grond gelijk gemaakt. In een klap verliest Jacob niet alleen zijn winkel, maar veel triester nog, ook zijn 21-jarige dochter Klaartje. Zijn vrouw Catharina wordt zwaargewond afgevoerd naar het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis, waar zij 6 dagen later overlijdt aan een gecompliceerde schedelbreuk. Hoe het met Jacob zelf en zijn twee overige kinderen is gesteld en waar zij op het moment van het bombardement waren, is niet bekend. Feit is dat zij het bombardement overleven.

Verwoestingen Rotterdam-Centrum, na het bombardement op 14 mei 1940. Bron: Collectie NIOD

Na die tragische dag in mei 1940 wordt het gezin in eerste instantie opgevangen door broer Andries, maar al snel vindt in ieder geval Jacob onderdak bij zijn nicht Saartje Bär-Walg en haar gezin aan de Heemraadsingel 310. Vanuit dat adres probeert hij ook zijn bedrijf te herstarten. Nog geen maand na het noodlottige bombardement wordt de bedrijfsactiviteit verplaatst naar de vestiging in Den Haag. Een verhuizing van de zaak, die waarschijnlijk al op de planning stond, gaat gewoon door. Voortaan opereert de Firma E.Walg vanuit de Wagenstraat no. 125a in Den Haag.
Uiteindelijk verhuizen Jacob en zijn twee overgebleven kinderen ook naar Den Haag. Ze trekken in bij Jacobs zus Elisabeth, zwager Hartog Godschalk en neefje David Godschalk.

Het einde

In de twee jaar die hierop volgen, wordt het leven voor Jacob en zijn familie steeds zwaarder.

Jacob Walgs kaart uit de Joodsche raad carthotheek. Linksboven de afkorting “O.A.” wat “Ohne Anruf” betekent. Jacob meldde zich vrijwillig aan om naar Westerbork te gaan.
Diagonaal staat de deportatiedatum genoteerd.
Bron; Arolsen Archives, Index cards from the Judenrat (Jewish council) file in Amsterdam

De, door de Duitse bezetter, vastgestelde verorderingen volgen elkaar in rap tempo op. Een stortvloed aan maatregelen zorgt ervoor dat het leven van de Joden steeds meer beperkt wordt. Vanaf juli 1942 worden er Joden, naar het doorgangskamp Westerbork gezonden. Om vanuit daar, “voor de arbeitseinzats” doorgezonden te worden naar het Oost-Europa.

Op 19 september 1942 meldt Jacob Walg zich “vrijwillig” aan in Kamp Westerbork. Hij had nog geen oproep gekregen, maar alles wijst erop, dat Jacob zijn dochter Annie niet alleen op transport wilde laten gaan. Zij was namelijk als enige van het gezin al op 11 augustus ingeschreven in het kamp. Jacob blijft slechts twee dagen in het kamp. Op 21 september worden Jacob en Annie op transport gesteld naar “het Oosten”, hun dood tegemoet.  Auschwitz blijkt de eindbestemming. Daar worden beiden direct doorgestuurd naar de gaskamer. Op 24 september 1942 eindigen de levens van Jacob Walg en zijn jongste dochter op een afschuwelijke manier. Jacob is 65 jaar geworden. Zijn dochter Annie slechts 18 jaar.

*deze versie van de biografie is altijd tijdelijk van aard. Naarmate er meer gegevens worden gevonden, zal ook de biografie herschreven worden.

Please follow and like us:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial